Overal Antoon

Antoon de Clerck werd geboren te Deinze op 15 februari 1923. Zijn huwelijk met Anna Botterman bracht hem in 1949 naar Aalter. Aanvankelijk verbleven ze in de Kerkstraat, dan even in Stratem om vervolgens te verhuizen naar een nieuwbouwwoning (eigen ontwerp) in de Molenstraat. Deze woning bevindt zich op het hoogste punt van Aalter, meer bepaald in de Molenstraat nummer 1 (later het nummer 3). Omdat Antoon een grote belangstelling toonde voor de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) had de woning een tijdlang het aanzicht van een Mondriaanhuis. Daar stichtten Antoon en Anna een gezin. Anna bestierde het huishouden en Antoon gaf les in tekenen (in Aalter en Deinze). Antoon De Clerck overleed in zijn woning op 10 december 2001. Na het overlijden van Anna Botterman in juli 2012 werd het huis verkocht. Het siert de nieuwe eigenaars dat ze de woning opnieuw in Mondriaanstijl lieten verbouwen. Dit jaar — 2024 — is het dus 75 jaar geleden dat Antoon De Clerck naar Aalter kwam.

Met zijn schilderkunst heeft Antoon De Clerck zich een plaats verworven in de geschiedenis van de Vlaamse kunst. Van kindsbeen af had hij een talent voor tekenen en schilderen en dat kon hij verder ontwikkelen in de academies van Deinze en Gent. Aanvankelijk stond zijn werk nog onder de invloed van zijn leermeesters Hubert Malfait (1898-1971) en Jos Verdegem (1897-1957), maar vanaf het midden van de jaren 60 legde hij zich, binnen het klimaat van De Nieuwe Visie, opnieuw toe op zijn schildersactiviteiten. Deze vernieuwende zienswijze van zijn jeugdvriend Roger Raveel en een aantal jonge kunstenaars uit de Leiestreek vertoonde gelijkenissen met de popart, doch tegelijk gebeurde een projectie van de beelden uit de alledaagse werkelijkheid tegenover de tijd en de ruimte. Later zou zijn werk nog evolueren naar een fotorealisme, een integreren van hoogtepunten uit de schilderkunst in een museale structuur enz., maar in wezen zal zijn werk zich altijd verhouden tot zijn omgeving.

Het kleine maar kwalitatief hoogstaand oeuvre dat Antoon De Clerck tot stand bracht, heeft sinds lang een vaste plaats verworven binnen de rijke traditie van de Vlaamse schilderkunst. In de periode oktober 2023 januari 2024 vond in mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) nog een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats.

Schilderijen van Antoon De Clerck bevinden zich vooral in privécollecties (zowel particuliere als bankinstellingen), maar ook in museale collecties.

Website over Antoon Declercq: https://www.antoondeclerck.be/nl

Lees meer over Overal Antoon op de volgende pagina’s: